Registracija
GoraSavina.com vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

         Nemoj tako, nije njemu lako, on ga viđe samo preko njegovih medija, lično retko...

Da ga je video bar jednom u živo i popričao opušteno, za sve ovo bilo bi mu možda i krivo...

Sticajem svog sindikalnog tridesetogodišnjeg bavljenja, videh mnoge lidere za tugu i žaljenja...

         Pošteno rečeni samo Sloba beše britak ali i opak um, Điki beše brz na jeziku, više fensi mangup... 

Koštunica, na pola puto od tihog intelektualca, do prevejanog načitanog seljaka....

Deda Mićun, Vuk i Šeki, su stari udbaši, koji nas podeliše i posvađaše i od neprijatelja više...

         Vučko je od svih njih čak najbezazleniji, da nekažem od trenutne opozicije manje blentaviji...

On je samo tu što priznaćemo pošteno, nemamo priliku da vidimo neku ličnust iskreniju i bolju...

Uzrok svemu je što su i takozvani opozicioni mediji strogo kontrolisani i i samo odabran može da nastupi...

         Čak i na ovim sokočalima i ovim portalima, sve je manje tolerancije za drugačija mišljenja...

Što neminovno vodi do gomilanja nezadovoljstva i stvaranje uslova za nova ulična obračunavanja...

Ako omladina  zbog besposlice želi da iz zemlje ide. a pola zaposlenih jedva minimalac prime, đžabe nam ekonomski, diplomacki uspesi i reklamne vakcine...

        Ovako misli većina koja živi od sopstvene plate a ne od finih drzavnih poslova i tenderske krađe...

Zato više od polovine glasača i ne izlazi odavno na unapred režirane , nazovi demokratske izbore... 

Poslednja izmena Mart 4, 5:38 pm od DJ SHone.
Veseli Valjevac po drugi put među vama,... a mili anđeli i vrle admirke sa nama...

Тамни облак се надвио над екуменом. Људе преко ноћи убија невидљиви вирус, економије земаља биљеже рекордне губитке, људи остају без радних мјеста и извора прихода. Широм свијета су протести против карантина јер су људи на ивици егзистенције.

Једино у Србији људи нормално живе и раде. Па, поред плате, повремено им кане и новац од субвенција. Мало, мало па по 100 евра сваком становнику. Некад 100, некад 60, али држава даје. И шаком и капом. И онда им Вучић не ваља. Што вам ранија власт није давала новце за поклон?

Бре, бре.

Храни пса да те уједе.

 

 

https://youtu.be/1dHr8QHpKkc

Браћо и сестре,  сутра почиње вишенедјељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа - Васкрсом. Живот сваког православног хришћанина треба да буде подвижнички. Без нашег духовног и телесног труда, потпомогнутог Божјом благодаћу, немогуће је ослободити се силе греха и сјединити са Господом. Зато пост у православној духовности заузима веома важно место и без њега нема напретка ни у једној хришћанској врлини. Основни циљ поста јесте очишћење душе и тела од телесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих. Прави пост, дакле, има две стране, телесну и духовну и састоји се како у уздржању од мрсне хране тако и у уздржавању од рђавих мисли, жеља и дела, умножавању молитава, доброчинстава и вршењу свих еванђелских врлина. Стога свети Василије опомиње: „Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела."

Припазите, браћо и сестре, па и на писање на овом форуму.

"Знање пак без љубави, то је око без зенице, уво без слуха, тело без духа. Такво знање надима, води у гордост, а гордост убија душу као нико."

После цара Констанција, сина Константина Великог, зацари се Јулијан Одступник. Он од Христа пређе идолослужењу, и диже силно гоњење на хришћане, не само јавно нeгo и тајно. Јер се злочестивац стиђаше да све хришћане јавно подвргава свирепим и нечовечним мукама. А уз то бојаше се да многи идолопоклоници, видећи јуначко трпљење мученика Христових, не стану прелазити хришћанима. Стога погани и лукави Јулијан намисли да тајно оскврни људе Христове. Знајући да се хришћани прве седмице Великог Поста нарочито очишћују и посвећују Богу, дозва градског епарха у Цариграду и нареди му да са пијаца покупи и склони све што се по обичају продаје, и да место тога изложи на продају друге намирнице, хлеб и пиће, које ће претходно кришом попрскати и оскврнити крвљу од идолских жртава. Тако ће се хришћани, купујући те намирнице у време светог поста, оскврнити идолским жртвама.

Епарх одмах приведе у дело безбожну наредбу безаконог цара и изложи на свим пијацама намирнице оскврнављене крвљу идолских жртава. Али свевидећи Бог, који хвата мудре у лукавству њиховом, промишљајући о слугама својим, уништи тајну и лукаву замку злочинчеву, јер цариградском архиепископу Евдоксију посла свога страдалца, светог великог Теодора Тирона. И он, дошавши к архијереју на јави а не у сну, рече му ово: Иди одмах и сазови Христово стадо, и нареди им строго да нико не купује ништа од намирница изложених на пијацама, јер су по наређењу безбожног цара све оскврнављене крвљу од идолских жртава.

Архијереј би у недоумици па упита: А шта ће радити сиротиња која код куће нема намирница, ако не буде куповала оно што је изложено на пијацама? Светитељ му одговори да ће њихове потребе подмирити дајући им кољиво. Но архијереј не знађаше и не разумеваше шта је то кољиво. Велики Теодор му рече: Кољиво је пшеница кувана с медом, јер ми смо у Евхаити навикли да то тако зовемо. Архијереј упита свога посетиоца ко је он што тако промишља о хришћанима. Светитељ му одговори: Ја сам Христов мученик Теодор, Он ме сада посла к вама у помоћ. Рекавши то, он постаде невидљив.

Архијереј тада одмах устаде, сазва све хришћане, и извести их о ономе што виде и чу. И начинивши кољиво, он сачува Христово стадо неповређено од замке вражје. А безакони цар, видећи да је његова тајна замка откривена и да му намера није успела, веома се постиде и нареди да се на пијаце опет изнесу уобичајене намирнице. Хришћани, пак, у суботу прве великопосне седмице кољивима отпразноваше спомен светог великомученика Теодора, захваљујући Богу и прослављајући светог слугу Његовог. И од тада па све до сада, правоверни у целоме свету кољивима прослављају у суботу прве седмице Великог Поста успомену на ово чудо, и штују Христовог страдалца, да се не би заборавило тако дирљиво промишљање Божје о хришћанима и помоћ светог великомученика Теодора.

"Знање пак без љубави, то је око без зенице, уво без слуха, тело без духа. Такво знање надима, води у гордост, а гордост убија душу као нико."

Ajmo malo duhovnog razgibavanja

 

Attachment-i

Свети Фотије, Патријарх цариградски, каже: „Пост благопријатан Богу је онај који подразумева поред уздржања од хране и удаљење од сваког греха, мржње, зависти, оговарања, неумесних шала, празнословља и других зала. Оној који пости само телесно не трудећи се у врлини личи на човека који је саградио лепу кућу, али у њој живи са змијама и скорпијама.“


Пост је нераскидиво повезан са милостињом и зато нас стари хришћански писци уче да вишак новца који уштедимо на умереној исхрани у периоду поста можемо да уделимо као милостињу сиромашним и болесним те тако ускративши сувишно телу дарујемо потребно души.

"Знање пак без љубави, то је око без зенице, уво без слуха, тело без духа. Такво знање надима, води у гордост, а гордост убија душу као нико."

https://youtu.be/YrLk4vdY28Q?t=7

Veseli Valjevac po drugi put među vama,... a mili anđeli i vrle admirke sa nama...
Преподобни Марко Подвижник

 

Овај преподобни Марко, подвижник и чудотворац, замонашен је од свог учитеља светог Јована Златоуста у 40.години својој и био у једном манастиру крај Анкаре у Галатији. Затим је провео 60 година у Јудејској (или Нитријској) пустињи. Био је веома трудољубив; одао се изучавању Светог Писма и цело је Свето Писмо знао наизуст; достигао врхунац подвижништва и врлине. Знак и доказ тога су: врло поучне и корисне књиге које је написао, и дар чудотворства који је од Бога добио. Био је много милостив и плакао над бедом сваког Божјег створења. Када једном безмолствоваше, молитвено тиховаше, у својој келији и рађаше на себи, дође к њему једна хијена и донесе му своје слепо штене. И својим утученим изгледом мољаше светитеља да се сажали на њено младунче и исцели му очи. Светитељ пљуну у слепе очи младунчета, помоли се Богу, и младунче прогледа. А после неколико дана хијена донесе светитељу једну велику овнујску кожу, као награду и захвалност за исцељење њеног младунчета. Но светитељ не хте примити кожу док му хијена не показа неким знацима да убудуће неће клати овце бедних људи.

Овај светитељ је стекао толику чистоту срца, да је Свето Причешће примао из руку ангелских. О томе је презвитер у скиту, који је причешћивао сву братију, казивао ово: "Опазио сам да за време давања Тајни Христових ја никада сам нисам давао Светињу Марку подвижнику, него ју је Анђео узимао са жртвеника и давао њему. Уосталом, ја сам примећивао само руку која му је давала Причешће".

Преподобни Марко сав је и споља сијао благодаћу Светога Духа која је била унутра у њему. По расту беше мали, дугуљасте главе и браде, обасјан сав унутрашњом благодаћу Божјом. Упокојио се у Господу половином петог века.

Богомудри отац наш Марко написао је, према Никифору Калисту, око четрдесет подвижничких списа, од којих девет наводи поименце, и веома их хвали, Свети патријарх Фотије у својој "Библиотеци" (бр. 200). То су књиге: О закону духовном, О онима који мисле да се делима оправдају, О покајању, О посту, О крштењу, Разговор ума са својом душом, Разговор са једним схоластиком, и Посланица Николају монаху. Преподобни Марко писао је и против јеретика Мелхиседекита и Несторијанаца. Његова духовна мудрост и подвижничко искуство, садржано у тим књигама, од толиког је духовног значаја да су Свети Оци подвижници говорили: Све продај - и купи Марка!

Ради духовне користи читаоцима, навешћемо само неколико богомудрих изрека и поука светог Марка:

Господ наш Исус Христос, Божија Сила и Божија Премудрост, промишљајући о спасењу свих на богодоличан начин како Он сам зна, положио нам је кроз разне догмате закон слободе, који се састоји у једном циљу назначеном за све: Покајте се! Из тога можемо разумети да се сва разноликост заповести Божјих своди на једно - на заповест покајања.

Никакво добро није могуће ни поверовати ни учинити, него једино Господом Христом и Светим Духом.

Извршивши заповест Божју, очекуј због тога искушење. Јер се љубав Христова кроз противности испробава.

Не тражи савршенство духовног закона слободе у врлинама људским, јер нема савршенога у њима. Његово савршенство се скрива у Крсту Христовом.

Тражећи духовног лека, побрини се о чистоти своје савести; што ти она говори, то учини, и наћи ћеш духовну корист.

Савест је природна књига. Ко је чита делатно (на делу), тај у искуству осећа Божанску помоћ.

"Знање пак без љубави, то је око без зенице, уво без слуха, тело без духа. Такво знање надима, води у гордост, а гордост убија душу као нико."

Manifestovanje religioznosti u suprotnosti sa iskrenim vjerovanjem.


 

 

Baš si me nasmejao!

Prvo u ovom 21 veku, sloboda govora i mišljenja se na ovom sajtu ne toleriše!

Drugo jako drčan način obraćanja u stilu ja sam vlast ovde, govori mnogo o tebi kao o ličnosti!

Daj čoveku vlast i videćeš kakav je!

Treće ako ima mesta za svakoga, zašto  se članovi banuju?!

Četvrto ako već i banujete nekoga, što  ga ne obrišete? Bitna vam je brojka za sajt?

Peto, ali najbitnije, ovaj tvoj post zadrži približna  broj gluposti  da se vidi da si seljak , koji ni približno nije na za poziciju koju obavlja!

 
Није ми драго што сам те довео у стање да из тебе изађу тако ружне емоције и речи, али вероватно имаш то у себе, па са те стране боље и да изађе.

Ово је Гора Савина, места има за људе који то разумеју.

Ако ти то не одговара потражи друго место, можда нисам био јасан довољно па ниси разумела.

Ову тему затварам јер више није корисна.

 

Ajde zatvori sad i ovu temu.Najbolje da ugasiš ovaj sajt pa da nađeš pravi posao..


Brojkan kaže...

Manifestovanje religioznosti u suprotnosti sa iskrenim vjerovanjem.

Јеси ли ти крштен, шта то причаш?

"Знање пак без љубави, то је око без зенице, уво без слуха, тело без духа. Такво знање надима, води у гордост, а гордост убија душу као нико."

      Где код могнем да помогнем,  искрено веровање исказује само и доброчинитељско делованје, све дрего је пуко политиканско наклапање...

Poslednja izmena Mart 21, 12:59 pm od DJ SHone.
Veseli Valjevac po drugi put među vama,... a mili anđeli i vrle admirke sa nama...

Сутра је обиљежавање 22. године од почетка НАТО агресије. Мото "бити заједно" је одлично изабран. Управо нам то треба у овим тешким временима. Да се саберемо и ујединимо и слиједимо једини пут, а то је пут којим Србија тренутно иде. Биће сутра пренос на ТВ, бар се надам.

"Знање пак без љубави, то је око без зенице, уво без слуха, тело без духа. Такво знање надима, води у гордост, а гордост убија душу као нико."

      То ,,Бити заједно ,, може да се тумачи и са агресорима, јер потписан је забринјавајући споразум сараднје са НАТО, снагама, све што не могаше бомбама урадише касније тајним протоколима...!?

 

Poslednja izmena Mart 27, 8:20 pm od DJ SHone.
Veseli Valjevac po drugi put među vama,... a mili anđeli i vrle admirke sa nama...
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 9:54 am.