Registracija
GoraSavina.com vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.Узмите ваше телефоне и прочитајте поруку са слике, а после се запитајте због чега на рачунима за струју ҀР кодови (QR код) нису на ћирилици без обзира што нема никаквих сметњи да се као такви употребљавају.

 Додатак: Слово копа "Ҁ" је ћирилички знак за слово "Q". Помиње се чак у Правопису Матице српске.
 Zato sto se na latinici mnogo standardnije sortira po abecedi.

Video sam knjigovodstveni program na cirilici. Grozan je. Ne moze posteno uneti ni ime strane firme.


Gospođo, Vase dete se plazi na mene!

Ћирилица јесте крш писмо због лоше подршке. Нема фонтова, нема добрих апликација, нема добрих програма... Софтвер је деликатан производ, да нема Гугла, Фејсбука и осталих џинова закључно са Мајкрософтом данас ћирилица не би постојала.

Ћирилица може све што може латиница. Ми смо изашли из друштвене епохе модерне и постмодерне, а ушли смо у технократско друштво које можемо назвати како хоћемо. Услов да би се све дигитализовало јесте да сваки језик и писмо мора имати апсолутну савршену подршку за употребу на паметним сатовима и телефонима, таблетима, латпотовима, десктоп рачунарима и осталим чудима.

Малом броју људи је познато да су нелатиничне интернет адресе једва уведену у примену и то килаво. Проћи ће још која деценија да нелатиничне адресе заживе на прави начин. За сада мејл на ћирилици не ради најсрећније. Може, али врло тешко.

Претварање човека у дигиталне робове, што је езотеријски циљ сила таме, не може бити потпуно без софтверске подршке за сваког човека који ће се легитимно позивати на право коришћења матерњег језика.

Интернет је проглашен за основно људско право оног тренутка када су дозвољене нелатиничне веб адресе. Да би се човек принудио да користи интернет оно је морало добити исти статус као канализација, водовод, струја... као нешто што је неопходно за живот.


+++

Елем, QR код ће на ЕПС-овим рачунима и даље бити на латиници због тога што банкарски сектор махом "забрањује" попуњавање е-уплатница на ћирилици. Ову згоду дозвољава Комерцијална и можда још највише две банке. Опет врло неспретно је дозвољена употреба ћирилице у е-банкарству. Програмери се не сналазе, јер НБС није јасна у својим прописима о SWIFT-у.

Poslednja izmena Januar 24, 6:30 pm od Донатус.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 6:35 am.