НДХ: Страх, понор, мук

Како је настала Независна Држава Хрватска, какав је био њен карактер и ко је одлучивао о животу и смрти? Зашто су логор Слана на Пагу прозвали “пакао у каменој пустињи”, за шта су у лето 1941. служиле бројне крашке јаме на планини Велебит, зашто на планини Козари годинама после Другог светског рата није било деце и има ли најјачег утиска из “планине мртвих у славонској равници”, како су неки звали Јасеновац? Тим питањима бави се троделни документарни филм РТС-а НДХ – Страх, НДХ – Понор и НДХ – Мук.

Стеван Костић (фотографија РТС)

Екипа РТС-а посетила је место некадашњег логора Јадовно на Велебиту, логора Слана на Пагу, спомен подручје Јасеновац у Хрватској и Доњу Градину у БиХ, односно Републици Српској, као и Меморијални музеј “Јад вашем” у Јерусалиму, најпознатију светску институцију која се бави истраживањем холокауста.

Биће речи и о улози Римокатоличке цркве и загребачког надбискупа Алојзија Степинца, о односу социјалистичке Југославије према догађима из Другог светског рата, о односу према НДХ данас, о бројевима, и о томе како треба да се сећамо жртава НДХ.

Срушен споменик на месту некадашњег логора Јадовно на Велебиту (фотографија РТС)

У филму, између осталих, говоре: директор Центра “Симон Визентал” из Израела Ефраим Зуроф, аутор филмова “Крв и пепео Јасеновца” и “Тестамент”, редитељ Лордан Зафрановић, историчари из Београда и Загреба – Љубодраг Димић, Хрвоје Класић, Јосип Јурчевић, Ђуро Затезало, епископ славонски Јован (Ћулибрк), босански фрањевац Марко Оршолић, публициста Славко Голдштајн, потомци страдалих у Јадовну – Борис Беговић и Душан Басташић, као и људи из Спомен подручја Јасеновац, Доња Градина и Музеја жртава геноцида.

Најпотреснији део филма су сведочења преживелих логораша из Јасеновца, као и из дечјих логора Јастребарско и Сисак.

Аутор филма је Стеван Костић, монтажер Горан Мијић, сниматељ Александар Агбаба, тонски сниматељ Саша Прибаковић, стручни консултанти Дејан Ристић и Јован Мирковић, новинари сарадници Драгана Игњић, Милица Јевтић, текст је читао Душан Радуловић. Филм је настао на предлог уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића.

Извор и све заслуге за материјал: РТС

НДХ - Страх - Видео 1

Видео можете погледати на РТС Youtube каналу. Кликните овде да одете директно (страница са видео снимком отвара се у новој картици)

Први од три дела документарног филма о Независној Држави Хрватској.

У филму говоре историчари из Србије и Хрватске Љубодраг Димић, Хрвоје Класић, Ђуро Затезало, Јосип Јурчевић, Вељко Ђурић, Дејан Ристић, публициста Славко Голдштајн, епископ славонски Јован (Ћулибрк), босански фрањевац Марко Оршолић и потомци страдалих у логору “Јадовно” Борис Беговић и Душан Басташић.

Label and copyright : RTS

НДХ - Понор - Видео 2

Видео можете погледати на РТС Youtube каналу. Кликните овде да одете директно (страница са видео снимком отвара се у новој картици)

Други део документарног филма о Независној Држави Хрватској.

Након што су у августу 1941. угасили комплекс логора Јадовно, челни људи Независне Државе Хрватске осмислили су концепт највећег логора на Балкану. У оквиру парка природе Лоњско поље у Славонији, основан је Јасеновац, највећи логор на овим просторима.

О свему томе у филму говоре: директор Центра “Симон Визентал” из Израела Ефраим Зуроф, аутор филмова “Крв и пепео Јасеновца” и “Тестамент”, редитељ Лордан Зафрановић, историчари из Београда и Загреба – Љубодраг Димић, Хрвоје Класић, Јосип Јурчевић, Ђуро Затезало, епископ славонски Јован (Ћулибрк), публициста Славко Голдштајн, Гидеон Грајф са Института “Шем олам” из Израела, као и људи из Спомен подручја Јасеновац, Доња Градина и Музеја жртава геноцида.

Label and copyright : RTS

НДХ - Мук - Видео 3

Видео можете погледати на РТС Youtube каналу. Кликните овде да одете директно (страница са видео снимком отвара се у новој картици)

Трећи део документарног филм о Независној Држави Хрватској

“Сећам се велике сале, у њој су деца лежала по слами, нека су спавала, нека су била мртва, а мислили смо да су спавала, нека су лутала као да траже нешто, плач, кукањава, дозивање мајки… Свако јутро долазили су људи са колицима и купили су умрлу децу, било је то једно од најтежих времена која сам доживео и које ми је остало у сталном сећању”. Овако се Милинко Чекић, данас 80-годишњак, присећа дела детињства које је провео у дечјем логору у Сиску.

Независна Држава Хрватска имала је логоре за децу, најпозантији су били они у Сиску и Јастребарском. Деца су у логоре довожена са целе територије НДХ, али највише их је било са планине Козаре у северозападном делу Босне.

Трећи и последњи део документарног филма о НДХ говори о судбини српске деце, о томе зашто на Козари годинама после Другог светског рата није било деце, зашто је Јасеновац добио прави споменик тек 1966. године, о новим тумачењима историје, о бројевима, и о томе како треба да се сећамо жртава НДХ.

У филму, између осталих, говоре: директор Центра “Симон Визентал” из Јерусалима Ефраим Зуроф, аутор филмова “Крв и пепео Јасеновца” и “Тестамент” Лордан Зафрановић, историчари из Србије и Хрватске Љубодраг Димић, Хрвоје Класић, Ђуро Затезало, Јосип Јурчевић, Вељко Ђурић, Дејан Ристић, Јован Мирковић, публициста Славко Голдштајн, епископ славонски Јован (Ћулибрк), босански фрањевац Марко Оршолић и потомци страдалих у логору “Јадовно” Борис Беговић и Душан Басташић.

Label and copyright : RTS