Цитати са Горе Савине

Најлепши цитати, најсветлије мисли и по нека опомена

Ако чак и многи свештеници, и многи епископи, изневере Светосавље, па ти останеш сам на светосавском путу – и онда се не бој, него храбро и чврсто држи светосавску заставу до краја, до мученичког краја и радосне смрти за светосавске светиње и идеале. Јер знај: са тобом је држи он – вечни епископ Србске Цркве Свети Сава. А са њим – сва Света и славна војска светосавских бесмртника, којих је пун небески свет. И непоколебљиво веруј, светосавска застава ће у Србском роду увек наћи свог неустрашивог заставника, можда у неком простом сељаку или одушевљеном монаху. Радуј се што је тако! Јер је главно: ”да нас Свети Сава не напусти”. Напусти ли нас он, напустиће нас и Бог, и небо и земља, и све што је свето и честито било у нашој историји од почетка до данас. 

– Отац Јустин Поповић

Позвани смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господин и надопуни наше недостатке.

– Патријарх Павле

Не нађеш ли одговор у Светом Писму на неко своје питање, значи да си, или поставио бесмислено питање, или ниси умео читати Свето Писмо и из њега ишчитати одговор.

– Ава Јустин Поповић

Не намећи своје мишљење никоме па макар ти био и у праву. Јер што више притискаш, то више одскаче.

– Владета Јеротић

Ко се мало нада мало и добије. Нека ваше наде превазилазе садашњост и превазилазе сваку стварност. Поруше ли се једне наде ваше, зидајте одмах друге, веће. Будите велики у надама, јер наде су будућност. Ко нема наде нема ни будућности.

– Николај Велимировић

Нека буде борба непрестана!
Нека буде што бити не може –
Нек ад прождре, покоси Сатана!

– Владика Данило Петровић

Строгост према ближњима је опасна. Строги напредују само до извесног степена и остају на телесном подвигу. 

У опхођењу са људима треба бити благ, кротак, попустљив.

– Архимандрит Тадеј