Дијанина деца

Документарни филм „Дијанина деца“ је прича о жени која је организовала највећу хуманитарну акцију спасавања деце током Другог светског рата.

Немац Оскар Шиндлер, спасао је животе више од 1.000 пољских Јевреја, Ирена Сендлер је акцијом из варшавског гета извела око 2.500 јеврејске деце, а Дијана Обексер Будисављевић, Аустријанка удата за Србина, је од сигурне смрти у концентрационом логору Јасеновац спасла више од 7.500 српских малишана.

„Дијанина деца“ је прича о хуманим људима у најтежим временима. О храбрости и упорности Дијане Будисављевић у документарном филму сведоче они чије животе је Дијана спасла – деца, логораши из Јасеновца.

Свако „Дијанино дете“ пронађено је у доступним документима и картотекама Дијане Будисављевић. Кроз судбину некадашњих малих логораша испричане су личне драме, историјска збивања и појединости у вези са најтежом и најобимнијом хуманитарном акцијом спасавања деце током Другог светског рата.

Аутор филма је Слађана Зарић, новинар Весна Илић, монтажер Марија Богичевић, графички дизајнер Борко Ћирић, композитор Владимир Тошић, директор фотографије Петар Вујанић. Продукција РТС.

Поделите са пријатељима:

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

2 мај, 2022

0

Можда бисте читали и следеће текстове:

Документарни филм ”Тишина”

Документарни филм ”Тишина”

У априлу (10. априла 1941.) усташе долазе на власт. Тог дана, прогласом усташког експонента Славка Кватерника настаје НДХ. Анте Павелић се одмах затим, 15....

Божић на Краљевском двору 1940. године

Божић на Краљевском двору 1940. године

Божић на двору, део Југословенског журнала, 1940. Југословенски краљ Петар Други, кнез намесник Павле Карађорђевић и кнегиња Олга посматрају војнике који...

Бадњи дан и Божић 1916. године

Бадњи дан и Божић 1916. године

Мојковачка битка је вођена 6. и 7. јануара 1916. године у околини Мојковца и њом је командовао сердар Јанко Вукотић. То је уједно била и последња војна...

Коментари и реакције

0 Comments

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Leave the field below empty!

Издвајамо

Стара химна

Да не заборавимо Македонију…

Подржите наш рад

Ми ово радимо из љубави, међутим сервер, бекап и маркетинг нас коштају. Помозите нам да се што даље чујемо и покријемо неки трошак.

Претплата на вести

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

Најновије на форуму

Пројекти

Савино законоправило

Најважнији документ наше вере и историје.

Музеј Јасеновац

Документи, видео снимци и сведочанства.

ПДФ библиотека

Преко 500 ПДФ књига које можете читати и претраживати.

Treзор-магазин

Текстови, књиге и расправе о нашој историји.

Зоографи

Дигитална рестаурација икона и фресака.

Интернет адресар

Српски интернет адресар

Википедија ратници

Борба за очување историје на Википедији.

Ако вам треба сајт

Подржавамо

Twitter!