Дијанина деца

Документарни филм „Дијанина деца“ је прича о жени која је организовала највећу хуманитарну акцију спасавања деце током Другог светског рата.

Немац Оскар Шиндлер, спасао је животе више од 1.000 пољских Јевреја, Ирена Сендлер је акцијом из варшавског гета извела око 2.500 јеврејске деце, а Дијана Обексер Будисављевић, Аустријанка удата за Србина, је од сигурне смрти у концентрационом логору Јасеновац спасла више од 7.500 српских малишана.

„Дијанина деца“ је прича о хуманим људима у најтежим временима. О храбрости и упорности Дијане Будисављевић у документарном филму сведоче они чије животе је Дијана спасла – деца, логораши из Јасеновца.

Свако „Дијанино дете“ пронађено је у доступним документима и картотекама Дијане Будисављевић. Кроз судбину некадашњих малих логораша испричане су личне драме, историјска збивања и појединости у вези са најтежом и најобимнијом хуманитарном акцијом спасавања деце током Другог светског рата.

Аутор филма је Слађана Зарић, новинар Весна Илић, монтажер Марија Богичевић, графички дизајнер Борко Ћирић, композитор Владимир Тошић, директор фотографије Петар Вујанић. Продукција РТС.

Поделите са пријатељима:

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

2 мај, 2022

0

Можда бисте читали и следеће текстове:

Покрштавање Срба у НДХ

Покрштавање Срба у НДХ

Недуго послије тих догађања, дође неки службеник и каже да пописује православце који желе да се покрсте у католичку вјеру, „па ће бити мирнији, неће их никуда...

Пукла осовина Рим–Берлин

Пукла осовина Рим–Берлин

Једног дана са суварком је донијела и велику вијест. То никоме нисмо смјели причати јер до тада то нисмо нигдје дознали. Каже да су Американци заузели...

Комшије и пријатељи, који то више нису

Комшије и пријатељи, који то више нису

Наравно, све их “примају” и затварају са осталима. Слика старе грубишнопољске школе Нетко донесе глас да су сви из школе отјерани на жељезничку станицу,...

Коментари и реакције

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Leave the field below empty!

Издвајамо

Подржите нас - PayPal

Претплата на вести

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

Најновије на форуму

Пројекти

Савино законоправило

Најважнији документ наше вере и историје.

Музеј Јасеновац

Документи, видео снимци и сведочанства.

ПДФ библиотека

Преко 500 ПДФ књига које можете читати и претраживати.

Treзор-магазин

Текстови, књиге и расправе о нашој историји.

Зоографи

Дигитална рестаурација икона и фресака.

Интернет адресар

Српски интернет адресар

Википедија ратници

Борба за очување историје на Википедији.

Ако вам треба сајт

Подржавамо

Twitter!