„НИНА“ – Документарни филм

Документарни филм РТРС „Нина “ говори о страдању до сада поименично пописаних 2311. српских цивила, 7.2.1942.године у три бањалучка села Дракулић,Шарговац, Мотике.

Овај у свијету незапамћен злочин,послије Другог свјетског рата,на суђењу дијлу злочинаца , окарактерисан је као Бартоломејска ноћ Балкана.

О злочину се након рата није говорило,у школама није учило.На инсистирање малобројних преживјлеих и породица настрадалих подигнут је споменик у Дракулићу а спомен плоча на њему утицала је на даљу денационализацију жртава.Сви убијену у току пријеподнева били су Срби правослвци убијени од стране Независне државе Хрватске ,нацистичке сараднице која еј 0д 10.4.1941.године и проглашења донијела читав низ нацистичких закона којима је Јевреје,Србе и роме прогласила непожељним и кренула са прогоном и убијањем.

Додатно застрашујићим овај злочин чине начини на које су страдалници убијени,а убијени су без испаљеног метка,на најмонструозније начине од дјеце у мајчиним утробама до стараца. У овом покољу сем једног мушкарца који је био у логору у Њемачкој побијени су сви мушки чланови породице Васић.

Овај филм је дуг према страдалим претцима и аутора филма и жеља свих нас који смо радили на њему да нове генерације уче какво зло може човјек нанијети човјеку и каквим методама комшије могу мучити комшије, али филм је уз позив на незаборав и потреба да никада у себи нађемо било које зрно мржње ,него да, као један од свједока Никола Нина Стијаковић увијек људима, па били они, и они који нама чине зло ,добрим враћамо…јер тако нас учи вјера православна.

Документарни филм Нина, произведен је 2012. године , преведен на руски и енглески језик и награђен на неколико домаћих и страних фестивала.

Поделите са пријатељима:

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

16 авг, 2022

Можда бисте читали и следеће текстове:

Најранији материјални траг на коме пише Србија је печат Петра, управитеља и архонта Србије, који је продат на аукцији у Швајцарској

Најранији материјални траг на коме пише Србија је печат Петра, управитеља и архонта Србије, који је продат на аукцији у Швајцарској

На аукцији Leu Numismatik у Швајцарској недавно је продат оловни висећи печат Петра, управитеља и архонта Србије. Овај печат је изузетно битан за српску...

Коментари и реакције

0 Comments

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Издвајамо

Стара химна

Да не заборавимо Македонију…

Подржите наш рад

Ми ово радимо из љубави, међутим сервер, бекап и маркетинг нас коштају. Помозите нам да се што даље чујемо и покријемо неки трошак.

Претплата на вести

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

Најновије на форуму

Пројекти

Савино законоправило

Најважнији документ наше вере и историје.

Музеј Јасеновац

Документи, видео снимци и сведочанства.

ПДФ библиотека

Преко 500 ПДФ књига које можете читати и претраживати.

Treзор-магазин

Текстови, књиге и расправе о нашој историји.

Зоографи

Дигитална рестаурација икона и фресака.

Интернет адресар

Српски интернет адресар

Википедија ратници

Борба за очување историје на Википедији.

Ако вам треба сајт

Подржавамо

Twitter!