“НИНА” – Документарни филм

Документарни филм РТРС “Нина ” говори о страдању до сада поименично пописаних 2311. српских цивила, 7.2.1942.године у три бањалучка села Дракулић,Шарговац, Мотике.

Овај у свијету незапамћен злочин,послије Другог свјетског рата,на суђењу дијлу злочинаца , окарактерисан је као Бартоломејска ноћ Балкана.

О злочину се након рата није говорило,у школама није учило.На инсистирање малобројних преживјлеих и породица настрадалих подигнут је споменик у Дракулићу а спомен плоча на њему утицала је на даљу денационализацију жртава.Сви убијену у току пријеподнева били су Срби правослвци убијени од стране Независне државе Хрватске ,нацистичке сараднице која еј 0д 10.4.1941.године и проглашења донијела читав низ нацистичких закона којима је Јевреје,Србе и роме прогласила непожељним и кренула са прогоном и убијањем.

Додатно застрашујићим овај злочин чине начини на које су страдалници убијени,а убијени су без испаљеног метка,на најмонструозније начине од дјеце у мајчиним утробама до стараца. У овом покољу сем једног мушкарца који је био у логору у Њемачкој побијени су сви мушки чланови породице Васић.

Овај филм је дуг према страдалим претцима и аутора филма и жеља свих нас који смо радили на њему да нове генерације уче какво зло може човјек нанијети човјеку и каквим методама комшије могу мучити комшије, али филм је уз позив на незаборав и потреба да никада у себи нађемо било које зрно мржње ,него да, као један од свједока Никола Нина Стијаковић увијек људима, па били они, и они који нама чине зло ,добрим враћамо…јер тако нас учи вјера православна.

Документарни филм Нина, произведен је 2012. године , преведен на руски и енглески језик и награђен на неколико домаћих и страних фестивала.

Поделите са пријатељима:

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

16 авг, 2022

0

Можда бисте читали и следеће текстове:

Документарни филм ”Тишина”

Документарни филм ”Тишина”

У априлу (10. априла 1941.) усташе долазе на власт. Тог дана, прогласом усташког експонента Славка Кватерника настаје НДХ. Анте Павелић се одмах затим, 15....

Божић на Краљевском двору 1940. године

Божић на Краљевском двору 1940. године

Божић на двору, део Југословенског журнала, 1940. Југословенски краљ Петар Други, кнез намесник Павле Карађорђевић и кнегиња Олга посматрају војнике који...

Бадњи дан и Божић 1916. године

Бадњи дан и Божић 1916. године

Мојковачка битка је вођена 6. и 7. јануара 1916. године у околини Мојковца и њом је командовао сердар Јанко Вукотић. То је уједно била и последња војна...

Коментари и реакције

0 Comments

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Leave the field below empty!

Издвајамо

Стара химна

Да не заборавимо Македонију…

Подржите наш рад

Ми ово радимо из љубави, међутим сервер, бекап и маркетинг нас коштају. Помозите нам да се што даље чујемо и покријемо неки трошак.

Претплата на вести

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

Најновије на форуму

Пројекти

Савино законоправило

Најважнији документ наше вере и историје.

Музеј Јасеновац

Документи, видео снимци и сведочанства.

ПДФ библиотека

Преко 500 ПДФ књига које можете читати и претраживати.

Treзор-магазин

Текстови, књиге и расправе о нашој историји.

Зоографи

Дигитална рестаурација икона и фресака.

Интернет адресар

Српски интернет адресар

Википедија ратници

Борба за очување историје на Википедији.

Ако вам треба сајт

Подржавамо

Twitter!