“НИНА” – Документарни филм

Документарни филм РТРС “Нина ” говори о страдању до сада поименично пописаних 2311. српских цивила, 7.2.1942.године у три бањалучка села Дракулић,Шарговац, Мотике.

Овај у свијету незапамћен злочин,послије Другог свјетског рата,на суђењу дијлу злочинаца , окарактерисан је као Бартоломејска ноћ Балкана.

О злочину се након рата није говорило,у школама није учило.На инсистирање малобројних преживјлеих и породица настрадалих подигнут је споменик у Дракулићу а спомен плоча на њему утицала је на даљу денационализацију жртава.Сви убијену у току пријеподнева били су Срби правослвци убијени од стране Независне државе Хрватске ,нацистичке сараднице која еј 0д 10.4.1941.године и проглашења донијела читав низ нацистичких закона којима је Јевреје,Србе и роме прогласила непожељним и кренула са прогоном и убијањем.

Додатно застрашујићим овај злочин чине начини на које су страдалници убијени,а убијени су без испаљеног метка,на најмонструозније начине од дјеце у мајчиним утробама до стараца. У овом покољу сем једног мушкарца који је био у логору у Њемачкој побијени су сви мушки чланови породице Васић.

Овај филм је дуг према страдалим претцима и аутора филма и жеља свих нас који смо радили на њему да нове генерације уче какво зло може човјек нанијети човјеку и каквим методама комшије могу мучити комшије, али филм је уз позив на незаборав и потреба да никада у себи нађемо било које зрно мржње ,него да, као један од свједока Никола Нина Стијаковић увијек људима, па били они, и они који нама чине зло ,добрим враћамо…јер тако нас учи вјера православна.

Документарни филм Нина, произведен је 2012. године , преведен на руски и енглески језик и награђен на неколико домаћих и страних фестивала.

Поделите са пријатељима:

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

16 авг, 2022

0

Можда бисте читали и следеће текстове:

Покрштавање Срба у НДХ

Покрштавање Срба у НДХ

Недуго послије тих догађања, дође неки службеник и каже да пописује православце који желе да се покрсте у католичку вјеру, „па ће бити мирнији, неће их никуда...

Пукла осовина Рим–Берлин

Пукла осовина Рим–Берлин

Једног дана са суварком је донијела и велику вијест. То никоме нисмо смјели причати јер до тада то нисмо нигдје дознали. Каже да су Американци заузели...

Комшије и пријатељи, који то више нису

Комшије и пријатељи, који то више нису

Наравно, све их “примају” и затварају са осталима. Слика старе грубишнопољске школе Нетко донесе глас да су сви из школе отјерани на жељезничку станицу,...

Коментари и реакције

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Leave the field below empty!

Издвајамо

Подржите нас - PayPal

Претплата на вести

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

Најновије на форуму

Пројекти

Савино законоправило

Најважнији документ наше вере и историје.

Музеј Јасеновац

Документи, видео снимци и сведочанства.

ПДФ библиотека

Преко 500 ПДФ књига које можете читати и претраживати.

Treзор-магазин

Текстови, књиге и расправе о нашој историји.

Зоографи

Дигитална рестаурација икона и фресака.

Интернет адресар

Српски интернет адресар

Википедија ратници

Борба за очување историје на Википедији.

Ако вам треба сајт

Подржавамо

Twitter!