Милунка Савић „Дуга”, посебно издање „Солунци”

„Учествовала сам у многим биткама, али ми је најтеже било у Горничевској бици, половином септембра 1916. Мој Дру­ги пешадијски топлички пук, због јунаштва назван Гво­здени, био је код села Церова близу Горничева.

Бугари нас изненадише. Прво нападоше наше суседе Дунавце,њихове предстраже исекоше на комаде,па навалише на нас. Њихо­ви их официри потераше пиштољима у напад испред себе. Иду збуњени, пијани, љуљају се у ходу и певају своју химну, шуми Марица крвава док урлају „Уре, уре!”

Ми их пустимо ближе, па осусмо по њима брзом паљ­бом. Ту смо их страшно намлатили. Биле су гомиле лешева. Много ми се сажалило. У једном тренутку престала сам да гађам, нисам могла више да пуцам у пијане људе, грехота је. Ту сам, можда, душу огрешила, али морала сам, био је рат.

Знали смо у позадини да похватамо мачке и псе. За репове смо им везивали празне конзерве и после пола ноћи, када је најслађи сан, пуштали ка бугарским рововима уз паљбу плотуна. Звече оне конзерве у мраку, а Бугари мисле­ ћи да је напад, до зоре би уплашени бесомучно пузали.

Ми смо певали када су нас француске лађе пребацивале на Крф, а били смо живи лешеви. Француски морнари и официри плакали су слушајући нас, и говорили су: „Какав диван народ”! Певали смо када смо умирали на острву Крфу и Виду, певали смо када смо гинули на Солун­ ском фронту.

Када смо у рововима певали,Бугари би престали да пуцају.Зато смо ми народ који никада не може да пропадне.Волели су ме српски војници,поштовали,али и бојали. Можда ме зато нико од мојих ратних дру­гова није запросио.Мислили су да би ја,онако опасна у борби,била бомбаш и у браку.”

Милунка Савић „Дуга”, посебно издање „Солунци”, јануар 1985


Чланак је преписан од Милана Сремца, са Твитера:

Поделите са пријатељима:

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

2 феб, 2022

0

Можда бисте читали и следеће текстове:

Покрштавање Срба у НДХ

Покрштавање Срба у НДХ

Недуго послије тих догађања, дође неки службеник и каже да пописује православце који желе да се покрсте у католичку вјеру, „па ће бити мирнији, неће их никуда...

Пукла осовина Рим–Берлин

Пукла осовина Рим–Берлин

Једног дана са суварком је донијела и велику вијест. То никоме нисмо смјели причати јер до тада то нисмо нигдје дознали. Каже да су Американци заузели...

Комшије и пријатељи, који то више нису

Комшије и пријатељи, који то више нису

Наравно, све их “примају” и затварају са осталима. Слика старе грубишнопољске школе Нетко донесе глас да су сви из школе отјерани на жељезничку станицу,...

Коментари и реакције

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Leave the field below empty!

Издвајамо

Подржите нас - PayPal

Претплата на вести

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

Најновије на форуму

Пројекти

Савино законоправило

Најважнији документ наше вере и историје.

Музеј Јасеновац

Документи, видео снимци и сведочанства.

ПДФ библиотека

Преко 500 ПДФ књига које можете читати и претраживати.

Treзор-магазин

Текстови, књиге и расправе о нашој историји.

Зоографи

Дигитална рестаурација икона и фресака.

Интернет адресар

Српски интернет адресар

Википедија ратници

Борба за очување историје на Википедији.

Ако вам треба сајт

Подржавамо

Twitter!