Обавештења
Обриши све

Жарко Видовић

Страница 1 / 2

Одговора: 54
Admin
Зачетник теме
(@ivan)
Famed Member
Придружио се: 3 године раније

Жарко Видовић (6. јануар 1921 — 18. мај 2016) био је српски историчар уметности, ликовни критичар и историчар цивилизације.

Рођен је 1921. у месту Тешањ (Босна и Херцеговина). Учествовао је као добровољац у Априлском рату 1941. У октобру 1941. ухапшен је у Сарајеву. Био је у затворима до 1942. (прво немачком, па усташком). У "Великом транспорту" пребачен је у Јасеновац, одакле је депортован у логор код Нарвика у Норвешкој. Године 1943. уз помоћ локалног становништава успева да побегне за Шведску. Наставља студије у Упсали где је добио ћерку Загу.
После рата вратио се у Југославију у којој је хапшен и затваран још два пута, због својих ставова о демократији. Докторирао је 1958. у Београду. Предавао је историју цивилизације на Универзитету у Сарајеву (од јануара 1953. године), затим на Универзитету у Загребу, одакле је због својих речи о србофобији био истеран децембра 1967. године. Прешао је у Београд 1967. године, где је у Институту за књижевност и уметност Србије радио све до пензије 1986.

Писао је и преводио за „Борбу“, „Културу“, „Књижевне новине“.

Један је од последњих представника аутентичне хришћанске господе из редова сарајевских Срба. Иза себе је оставио капиталан филозофски опус: „Огледи о духовном искуству“, „Трагедија и Литургија“, „Његош и Косовски завет у Новом веку“, „Суочење Православља са Европом“, „Срби у Југославији“...

Његова дела су и „Умјетност у пет епоха цивилизације", „Логос-литургијска свест Православља", „Огледи о духовном искуству", „Његош и Косовски завјет у Новом Вијеку", „Срби у Југославији и Европи, Православље у суочењу с Европом" и „И вера је уметност".

Заједно са тадашњим јеромонасима Амфилохијем Радовићем и Атанасијем Јевтићем, учествовао је у првим полемикама са марксистима у Београду, почетком 80-их година прошлога века.

Жарко Видовић спада у ред оних тако малобројних филозофа који негују хришћански поглед на свет и сва друштвена питања. Дубоко је утицао на читаву генерацију православних мислилаца која је кренула његовим трагом у сагледавању оне филозофије и историје српског народа која се у најкраћем сажима у две речи: Српски завет.

Његова дела „Умјетност у пет епоха цивилизације", „Логос - литургијска свест Православља", „Огледи о духовном искуству", „Његош и Косовски завјет у Новом Вијеку", „Срби у Југославији и Европи, Православље у суочењу с Европом" и „И вера је уметност" говоре о аутентичном православном филозофу који је својим духовним и животним сведочењем оставио јасан траг онима којима је тајанственост живота непрекидни изазов.

У времену изгубљених идеала када су све вредности пољуљане из корена, дело Жарка Видовића открива наш прави идентитет - најпре верски а онда и национални у осмишљавању живота кроз православну хришћанску самоспознају.

Као православни филозоф др Видовић доследно изводи истину да је с Богом могућ само литургијски сусрет и општење, да је Бог односан творевини, свету и човеку и с Њим се збива драма слободе и љубави.

6 одговора
Шорин011
Одговора: 13
(@milos)
Eminent Member
Придружио се: 3 године раније

 

243508595 531100094837352 6323313391908483269 n

Спасавамо од заборава - књига Жарка Видовића ”Уметност у пет епоха”

Текст са https://milos.io/knjiga-zarka-vidovica-umetnost-u-pet-epoha/

Одговор
Милан УХРИН
Одговора: 117
(@milan3)
Estimable Member
Придружио се: 2 године раније

Жарко Видовић - ЊЕГОШ И КОСОВСКИ ЗАВЈЕТ У НОВОМ ВИЈЕКУ

 

Одговор
Милан УХРИН
Одговора: 117
(@milan3)
Estimable Member
Придружио се: 2 године раније

Жарко Видовић - БИБЛИО-БИО-ГРАФИЈА (1948-2015)

 

Одговор
Милан УХРИН
Одговора: 117
(@milan3)
Estimable Member
Придружио се: 2 године раније

Жарко Видовић - ЛОГОС-ЛИТУРГИЈСКА СВЕСТ ПРАВОСЛАВЉА

 

Одговор
Страница 1 / 2
Подели: