Краљица Драга Обреновић у сећањима Чедомиља Мијатовића

Чедомиљ Мијатовић (Београд, 5/17. октобар 1842 — Лондон, 14. мај 1932) био је један од најобразованијих Срба свог времена. Економиста, књижевник, историчар, политичар и дипломата, шест пута је био на месту српског министра финансија, три пута министар иностраних послова, кандидат за патријарха и председник Српске краљевске академије.

Аутор је више књига. Био је пријатељ куће Обреновића и лични сведок многих дешавања на двору и око њега. Током Мајског преврата, када су у старом конаку зверски убијени краљ Александар и краљица Драгиња Драга Обреновић, налазио се у Лондону на месту шефа српског посланства. Пензионисан је након доласка Карађорђевића на власт.

О Мајском преврату написао је књигу “А Роyал Трагедy : The Story of the Assassination of King Alexander and Queen Draga of Servia”, која је објављена на енглеском језику 1906. године у Лондону. Ово значајно историјско-мемоарско дело, препуно личних сећања и мисли, никада није преведено на српски језик.

У неколико чланака који следе, превешћу поједина поглавља из ове драгоцене књиге. Једно од њих насловљено је са “Madame Draga Mashin”. Овим путем позивам заинтересоване, који су у могућности да реализују превод и издавање ове књиге на српском језику, да се јаве путем контакта на блогу.

Оригиналну књигу ћу бесплатно уступити сваком издавачу који жели да је објави.

Цели текст је овде на Акњига блогу АКњиге Блог.

Поделите са пријатељима:

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

3 феб, 2022

Можда бисте читали и следеће текстове:

Најранији материјални траг на коме пише Србија је печат Петра, управитеља и архонта Србије, који је продат на аукцији у Швајцарској

Најранији материјални траг на коме пише Србија је печат Петра, управитеља и архонта Србије, који је продат на аукцији у Швајцарској

На аукцији Leu Numismatik у Швајцарској недавно је продат оловни висећи печат Петра, управитеља и архонта Србије. Овај печат је изузетно битан за српску...

Коментари и реакције

0 Comments

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Издвајамо

Стара химна

Да не заборавимо Македонију…

Подржите наш рад

Ми ово радимо из љубави, међутим сервер, бекап и маркетинг нас коштају. Помозите нам да се што даље чујемо и покријемо неки трошак.

Претплата на вести

Претплатите се на вести са www.gorasavina.com

Најновије на форуму

Пројекти

Савино законоправило

Најважнији документ наше вере и историје.

Музеј Јасеновац

Документи, видео снимци и сведочанства.

ПДФ библиотека

Преко 500 ПДФ књига које можете читати и претраживати.

Treзор-магазин

Текстови, књиге и расправе о нашој историји.

Зоографи

Дигитална рестаурација икона и фресака.

Интернет адресар

Српски интернет адресар

Википедија ратници

Борба за очување историје на Википедији.

Ако вам треба сајт

Подржавамо

Twitter!